Noile cercetări sugerează că consumul de vin roșu cu moderație îmbunătățește diversitatea bacteriană a intestinelor noastre și ne poate proteja sănătatea generală.
Un aport moderat de vin roșu poate proteja sănătatea gurii noastre.
Multe studii științifice au analizat presupusele beneficii ale consumului de vin roșu.
De la ideea populară că un pic de vin roșu este bun pentru inimă s a ajuns la teoria mai puțin cunoscută conform căreia consumul de vin roșu cu moderație pare să aibă mult potențial terapeutic ascuns.
Cercetări noi se adaugă la lista posibilelor beneficii ale sănătății vinului roșu. Un studiu observațional, al cărui prim autor este Caroline Le Roy de la King’s College London din Regatul Unit, a examinat starea de sănătate a consumatorilor de vin roșu și a comparat-o cu cea a persoanelor care beau alte tipuri de alcool.
Cercetătorii au descoperit o varietate mai mare de specii bacteriene în intestinele consumatorilor de vin roșu, comparativ cu cei care nu beau vin roșu. O mai mare diversitate bacteriană este un marker al sănătății intestinului.
Le Roy si colegii sai au publicat descoperirile lor in revista Gastroenterology.
Polifenolii pot beneficia de sănătatea intestinelor
Oamenii de știință au examinat datele de la 916 de gemeni de sex feminin și au comparat efectele berii, cidrului, vinului roșu, vinului alb și spirtului asupra microbiotelor intestinale ale participanților și asupra sănătății generale.
Echipa a reprezentat potențiali confundanți, cum ar fi vârsta, greutatea, dieta și starea socioeconomică. După ce au luat în considerare toți acești factori, cercetătorii au văzut încă o asociere între diversitatea bacteriană și consumul de vin roșu.
Băuturii de vin roșu au avut un număr mai mare de bacterii diferite în intestinele lor, rate mai mici de obezitate și niveluri mai scăzute de colesterol decât consumatorii de vinuri care nu sunt roșii. Cercetătorii au confirmat aceste descoperiri în trei grupuri diferite din U.K., Olanda și Statele Unite.
„Deși știm de mult timp despre beneficiile inexplicabile ale vinului roșu asupra sănătății inimii”, relatează primul autor al cercetării, „acest studiu arată că consumul moderat de vin roșu este asociat cu o mai mare diversitate și o microbiotă intestinală mai sănătoasă, care explică parțial durata sa dezbate efectele benefice asupra sănătății “.
Profesorul Tim Spector, de la King’s College London, comentează, de asemenea, semnificația constatărilor, sugerând că polifenolii ar putea fi responsabili pentru beneficiile vinului roșu.
„Acesta este unul dintre cele mai mari studii pentru a explora efectele vinului roșu în gutele a aproape 3.000 de persoane din trei țări diferite și oferă perspective că nivelurile ridicate de polifenoli din pielea de struguri ar putea fi responsabile pentru o mare parte din beneficiile controversate pentru sănătate. atunci când este utilizat cu moderație. ”
Polifenolii sunt substanțe chimice naturale care se găsesc în plante. Flavonoidele și acizii fenolici sunt tipuri de polifenoli.
Fructele și legumele sunt, în mod natural, foarte bogate în polifenoli, care sunt, la rândul lor, pline de antioxidanți care combate daunele celulare. Polifenolii pot „alimenta” microorganismele benefice care trăiesc în intestinele noastre.
Studiile anterioare au sugerat că polifenolii pot ajuta la protejarea împotriva unei serii de afecțiuni cardiometabolice, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2 sau bolile de inimă.
Moderația este cheia
Cu toate acestea, cercetătorii au avertizat că acesta a fost un studiu observațional. Aceasta înseamnă că autorii nu pot confirma că vinul roșu este cel care determină acest efect benefic asupra microbiotei. Ei subliniază, de asemenea, că moderația este esențială.
„Deși am observat o asociere între consumul de vin roșu și diversitatea microbiotei intestinale, consumul de vin roșu rar, cum ar fi o dată la două săptămâni, pare să fie suficient pentru a observa un efect”, spune prof. Spector.
„Dacă azi trebuie să alegeți o băutură alcoolică, vinul roșu este cel de ales, deoarece pare că poate exercita un efect benefic asupra dvs. și a microbilor dvs. intestinali, care, la rândul lor, pot ajuta la greutatea și riscul de boli de inimă. Cu toate acestea, este tot sfătuit să consume alcool cu moderație. “
0 Comments