Într-un articol publicat in revista Nutrienți, cercetatorii de la Institutul IS-alimentare si la Universitatea din Granada a raportat că copiii care au mancat micul dejun de calitate nutritivă mai mică și o densitate mai mare de energie (inteles cu mai multe calorii per gram de alimente) au avut niveluri mai ridicate de colesterol și acidul uric și o rezistență mai mare la insulină. Cercetătorii au concluzionat că programele de nutritie si educatie pentru a imbunatati sanatatea cardiovasculara la populația pediatrică include recomandări specifice si ar trebui orientate spre reducerea consumului de alimente bogate în energie. Autorii acestui articol au atașat la nutriție si exercițiul fizic. “Micul dejun nu este doar prima masă a zilei, ci și cel care poate fi considerat cel mai important”, a declarat Idoia Labayen, lector în cadrul Departamentului de Științe ale Sănătății. “În ciuda acestui fapt, mulți copii merg la școală fără a lua micul dejun, ceea ce înseamnă că până la prânz sunt înfometați și pot mânca mai mult decât ar trebui. Absența micului dejun a fost corelată cu excesul de grăsime și alte tulburări asociate, astfel încât promovarea micului dejun este deja utilizată ca parte a strategiei de prevenire a obezității infantile.
Cu toate acestea calitatea primei mese a zilei este de asemenea importantă și aceasta a făcut obiectul acestei cercetări. “Am evaluat obiceiurile alimentare la micul dejun la 203 de copii supraponderali cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani”, a declarat Idoia Labayen. „Cu aceste date am văzut că 13% dintre copii nu au luat micul dejun în fiecare zi si au consumat un mic dejun de calitate inferioară nutrițional , de densitate mai mare de energie avand niveluri mai ridicate de colesterol ADH și de acid uric în sânge și o mai mare rezistență la insulină. De fapt, densitatea energetică mai mare a micului dejun are repercusiuni negative asupra metabolismului glucozei, chiar și la copii cu activitate fizică zilnică. “
Cercetatorii au subliniat faptul că programul de nutritie si de educatie conceput pentru a imbunatati sanatatea cardiovasculara si metabolica a populației infantile ar trebui să se concentreze pe reducerea consumului de alimente cu densitate mare de energie, cum ar fi „produse ultra-prelucrate, în mod obișnuit prezente în micul dejun pentru copii“, a spus Idoia Labayen.
0 Comments