Poate un măr într-adevăr păstra medicul departe, așa cum se spune? Potrivit unui nou studiu, aceasta depinde în mare măsură de tipurile de bacterii pe care mărul le poartă.

Toate merele au milioane de bacterii, dar noi cercetări constată că nu toate aceste populații bacteriene sunt la fel de sănătoase.
Merele sunt unul dintre cele mai populare fructe din lume. În 2018, numai Statele Unite au produs aproximativ 5,13 milioane de tone de mere, potrivit unor rapoarte statistice.

Și în 2015, un studiu care a apărut în revista Pediatrics a constatat că 18,9% din consumul total de fructe al unui copil a constat din mere.

Acest fruct mult iubit este o sursă excelentă de nutrienți, care conține vitamina C, vitamine complexe B multiple, antioxidanți naturali și numeroase minerale. Merele sunt, de asemenea, o bună sursă de fibre dietetice.

Cu toate acestea, ca și în cazul oricărei alte alimente crude, merele sunt, de asemenea, o sursă de microorganisme care intră în intestine și o colonizează. Deși de obicei temporar, acest schimb de bacterii poate avea implicații asupra sănătății.

Recent, o echipă de cercetători de la Universitatea de Tehnologie din Graz din Austria a decis să afle mai multe despre bacteriile care vin cu “marul nostru pe zi”.

Mai exact, ei au fost interesați să afle dacă există o diferență între populațiile bacteriene purtate de merele organice, cultivate și cele prezente în merele tipice cumpărate din magazine, care au avut de multe ori o expunere mai mare la îngrășăminte chimice și pesticide.

Rezultatele echipei, care apar în revista Frontiers in Microbiology, evidențiază cât de multe bacterii reprezintă un tipic măr. Ele arată, de asemenea, modul în care populațiile bacteriene prezente în merele organice pot afecta gustul fructelor și sănătatea consumatorului.

Nu toate merele sunt egale
“Bacteriile, ciupercile și virușii din hrana noastră tranzitorie ne colonizează intestinele. Gătitul ucide majoritatea acestora, astfel că fructele și legumele brute sunt surse deosebit de importante ale microbilor intestinali”, explică autorul principal al studiului, Prof. Gabriele Berg.

Cu toate acestea, in timp ce studiile recente au cartografiat continutul de fungice [apples] “, noteaza Berg,” mai putin se stie despre bacteriile din mere “si asta a constituit punctul central al studiului actual.

Cercetatorii au analizat continutul bacterian al diferitelor componente ale unui mar, si anume tulpina, coaja, pasta de fructe, semintele si calicul. Au făcut acest lucru atât pentru merele ecologice cât și pentru merele cumpărate din magazine. Apoi, ei au comparat concluziile lor pentru cele două tipuri de fructe.

Echipa a constatat că ambele tipuri de mere au adus un număr similar de bacterii. “Punând împreună mediile pentru fiecare componentă de mere, estimăm că un măr tipic de 240 g [gram] conține aproximativ 100 de milioane de bacterii”, spune Prof. Berg.

Echipa a constatat, de asemenea, că majoritatea bacteriilor au fost prezente în semințele de mere, iar majoritatea bacteriilor rămase s-au stabilit în pulpă.

Au existat diferențe clare între populațiile bacteriene prezente în produsele ecologice, comparativ cu merele cumpărate din magazin.

“Proaspăt recoltate, merele administrate organic au o comunitate bacteriană semnificativ mai diversă, mai uniformă și mai distinctă decât cele convenționale”, notează Prof. Berg.

Acest soi si echilibru ar fi de asteptat sa limiteze supraaglomerarea de orice specie, iar studiile anterioare au raportat o corelatie negativa intre abundenta omului patogen si diversitatea microbiome de produse proaspete, continua ea.

În merele obișnuite cumpărate din magazin, bacteriile potențial dăunătoare păreau mai abundente. Dimpotrivă, merele ecologice păreau să conțină un număr mai mare de bacterii sănătoase.

“Escherichia-Shigella – un grup de bacterii care include agenți patogeni cunoscuți – a fost găsit în majoritatea probelor convenționale de mere, dar niciuna din merele ecologice. Pentru Lactobacillii de renume probiotic – inversa era adevărată”, spune autorul principal.

Diferitele populații de bacterii pot explica de ce merele organice ar putea fi mai bune decât cele regulate, conform Prof. Berg: “Methylobacterium, cunoscut pentru a spori biosinteza compușilor de aromă de căpșuni, a fost mult mai abundent în merele ecologice, în special pe probe de coajă și carne, care în general avea o microbiotă mai diversă decât semințele, tulpinile sau calicul. ”

Rezultatele noastre sunt de acord in mod remarcabil cu un studiu recent privind comunitatea fungala fructe asociate cu fructe de mere, care a relevat specificitatea soiurilor de ciuperci la diferite tesuturi si practici de management, adauga autorul principal al studiului, Birgit Wasserman, care este un student de doctorat in laboratorul Prof. Bergs .

Privind constatarile actuale, autorii studiului sugereaza ca cercetatorii ar trebui sa repete aceasta analiza pentru alte tipuri de fructe pentru a afla daca alte capse dietetice, de asemenea, difera in ceea ce priveste continutul lor bacteriene pe baza metodelor de cultivare.

Profilurile microbiome si antioxidante ale produselor proaspete pot deveni intr-o zi informatii nutritionale standard, afisate alaturi de macronutrienti, vitamine si minerale pentru a ghida consumatorii “, spune Wasserman.

Aici, un pas cheie va fi de a confirma in ce masura diversitatea in microbiome alimentare se traduce la diversitatea microbiana intestinala si rezultate mai bune de sanatate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here