Cercetarea efectuată într-o populație chineză a găsit o legătură intrigantă între consumul de ardei iute și un risc sporit de declin cognitiv.

Oamenii care consumă în mod regulat o mulțime de ardei iute ar putea crește riscul de declin cognitiv.
Multe populații din întreaga lume adaugă ardei picanti la mâncărurile lor locale pentru a spori gustul și pentru a face o experiență culinară mai putin plictisitoare.

Dar ardeii picanti sunt sănătoși sau prezintă riscuri pentru sănătate? Cei mai aspri ardei din lume, cum ar fi Reaperul Carolina, ar putea provoca daune grave și imediate.

De exemplu, în 2018, un bărbat din Statele Unite care a mâncat un recolor Carolina ca parte a unui îndrăzneț într-un concurs de consum de ardei iute a ajuns în camera de urgență cu o durere de cap tunelă.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu vor ajunge pentru versiunile extreme ale acestei legume fierbinți. În schimb, majoritatea bucătăriilor folosesc soiuri mult mai blânde – dintre care unele sunt încă foarte picante – cum ar fi jalapeños, ardei cires, ardei cayenne, boneturi scotch și habaneros.

Studiile anterioare privind efectele potențiale ale ardeior iuti asupra sănătății au avut, în general, rezultate pozitive. Un studiu de cohortă mare din anul 2017, de exemplu, a constatat că consumul de ardei iute roșu a fost asociat cu un risc mai mic de mortalitate.

Principalul ingredient activ din ardeiul fierbinte și cel care ii face picanti este capsaicina, deci este cel mai probabil ca acest compus să joace un rol principal în potențialul efect  asupra sănătății.

În ciuda constatărilor încurajatoare privind asocierea dintre ardei si mortalitate, nici un studiu la om nu a evaluat serios modul în care aceste legume fierbinți ar putea afecta declinul cognitiv.

Acum, concluziile unui studiu de cohortă longitudinală dintr-o populație chineză mare sugerează că consumarea consistentă a unei cantități mari de ardei iuti ar putea grăbi declinul cognitiv, sporind riscul de demență al unei persoane.

Cercetarea – prezentată într-un document de studiu care figurează în jurnalul Nutrients – a implicat 4.582 de participanți chinezi cu vârsta de peste 55 de ani. Echipa de cercetare a fost condusă de Zumin Shi, doctorat, de la Universitatea Qatar din Doha.

Risc mai mare la peste 50 de grame de chili pe zi
“Consumul de chili sa dovedit a fi benefic pentru greutatea corporală și tensiunea arterială în studiile noastre anterioare. Cu toate acestea, în acest studiu, am descoperit efecte adverse asupra cunoașterii în rândul adulților în vârstă”, notează Zumin.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care mâncau mai mult de 50 de grame de chili pe zi în mod regulat au avut aproape de două ori riscul declinului cognitiv decat persoanele care au mâncat mai puțin decât această cantitate de chili.

“Derivate din sondajele dietetice, consumul de chili a inclus atât ardei proaspeți, cât și uscați, dar nu au inclus capsicum dulce sau piper negru”, se menționează în studiul lor.

Echipa a menționat, de asemenea, că participanții care au mâncat în general o cantitate mai mare de chili au avut tendința de a avea un venit financiar mai scăzut, precum și un indice de masă corporală mai scăzut (IMC). De asemenea, s-au angajat în activitate fizică mai mică, comparativ cu persoanele care au mâncat o cantitate mai mică de ardei iute.

Mai mult, anchetatorii sugerează că persoanele cu un IMC sănătos pot avea o sensibilitate mai mare la capsaicină decât cei care sunt supraponderali din punct de vedere clinic. Sensibilitatea crescuta, adauga echipa, poate explica de ce aceste persoane pot avea un risc mai mare de declin cognitiv.

Zumin și colegii, de asemenea, au văzut că oamenii care au mâncat mai multe chili au avut tendința de a fi mai tineri decât cei care nu au mâncat chili. In plus, cercetatorii au scris, ca nu exista o asociere intre consumul de chili si IMC sau hipertensiune arteriala in aceasta populatie, si, prin urmare, este posibil ca persoanele in varsta din aceasta populatie a evitat consumul de chili din cauza bolilor cronice.

Un alt factor care părea să joace un rol în cât de mult au mâncat participanții  chili a fost nivelul lor de educație. In concluzia la studiul de studiu, cercetatorii nota:

“În studiul nostru, a existat o diferență semnificativă în consumul de chili în rândul persoanelor cu niveluri diferite de educație. Prin urmare, este posibil ca efectul confuz al educației să contribuie în continuare la relația dintre aportul de chili și funcția cognitivă”.

Din acest motiv, anchetatorii sugerează că studiile ulterioare ar trebui să vizeze evaluarea legăturii dintre nivelul de educație, consumul de chili și riscul declinului cognitiv.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here