Autorii unui studiu de lungă durată concluzionează că pescătarianismul și vegetarianismul au o asociere cu un risc redus de boli cardiace ischemice, dar observă că vegetarienii au un risc ușor mai mare de accident vascular cerebral.

Un nou studiu la scară largă pune din nou efectele asupra sănătății vegetarismului sub microscop.
În ultimii ani, un număr tot mai mare de oameni au decis să reducă cantitatea de carne din dieta lor.

Vegetarienii, veganii și pescarii (persoanele care mănâncă pește, dar nu carne) sunt o problemă demografică în creștere.

Urmarea oricăreia dintre aceste diete fără carne nu este nimic nou, dar datorită creșterii popularității, cercetătorii sunt dornici să înțeleagă posibilele implicații asupra sănătății.

Un studiu recent, care prezintă în BMJ, analizează în mod special dietele pe bază de plante și efectul acestora asupra riscului de accident vascular cerebral și a bolilor ischemice cardiace (IHD).

IHD se referă la orice probleme care apar din cauza îngustării arterelor la inimă. Fără tratament, poate duce la un atac de cord.

Ce știm deja?
Studiile anterioare au ajuns la concluzia că vegetarienii au un risc mai mic de obezitate și de IHD, dar după cum explică o revizuire a cercetărilor relevante, este nevoie de studii mai îndelungate care implică un număr mai mare de oameni.

În ceea ce privește riscul de accident vascular cerebral, doar câteva studii au analizat relația dintre dieta bazată pe plante și riscul de accident vascular cerebral. Potrivit autorilor studiului curent, aceștia „nu au găsit diferențe semnificative în ceea ce privește riscul de decesuri cerebrale totale între vegetarieni și nonvegetari”.

Cel mai recent studiu a vizat să completeze unele dintre aceste lacune. În total, oamenii de știință au preluat date de la 48.188 de persoane pe care le-au urmat în medie de 18,1 ani.

Participanții, care au avut o vârstă medie de 45 de ani la începutul studiului, nu au avut antecedente de IHD sau accident vascular cerebral.

Cercetătorii au atribuit fiecărui participant uneia dintre cele trei grupuri:

Mâncători de carne: persoane care au raportat consumul de carne
Mâncători de pește: cei care au mâncat pește, dar fără carne
Vegetarieni și vegani: oameni care nu au mâncat carne sau pește
Echipa a combinat vegans cu vegetarieni pentru analiza principală datorită numărului mic de vegans din setul de date.

Folosind chestionarele alimentare, cercetătorii ar putea, de asemenea, să evalueze aportul alimentar global și nivelul de nutrienți. În afară de informațiile dietetice, au colectat informații despre factori precum indicele de masă corporală (IMC), înălțimea și tensiunea arterială.

O sabie cu două tăișuri
În cei 18,1 ani de urmărire, au existat 2.820 de cazuri de IHD și 1.072 de cazuri de accident vascular cerebral.

După ajustarea pentru factorii sociodemografici și de stil de viață, analiza a relevat atât relații pozitive cât și negative între sănătatea cardiovasculară și aportul redus de carne.

Rata de IHD în rândul pescarilor a fost cu 13% mai mică decât cea a mâncătorilor de carne, în timp ce vegetarienii au avut o rată care a fost mai mică cu 22%. Pentru a pune aceste numere în perspectivă, autorii explică:

“Această diferență a fost echivalentă cu 10 cazuri mai puține de boli cardiace ischemice […] la vegetarieni decât la mâncătorii de carne la 1000 de populații de peste 10 ani.”

Potrivit autorilor, această asociere pozitivă pare a fi, cel puțin parțial, datorată ratelor mai mici de hipertensiune arterială și diabet, precum și a nivelului scăzut de IMC și colesterol. Cu toate acestea, chiar și după ce oamenii de știință au ajustat datele pentru a ține cont de acești factori, efectul a fost încă „marginal semnificativ”.

În schimb, vegetarienii au avut rate de AVC cu 20% mai mari decât mâncătorii de carne. Această diferență este echivalentă cu alte trei cazuri de accident vascular cerebral la 1.000 de persoane peste 10 ani. Această asociere s-a datorat în mare parte accidentului vascular cerebral hemoragic mai degrabă decât accident vascular cerebral ischemic.

Niciun studiu anterior nu a arătat acest tip de relație între vegetarianism și riscul de accident vascular cerebral. Autorii cred că acest lucru s-ar putea datora faptului că lucrările anterioare au raportat mortalitate prin accident vascular cerebral, mai degrabă decât incidență. Accidentele vasculare cerebrale sunt doar fatale în 10-20% din cazuri, astfel încât multe cazuri nu ar conta pentru totalul raportat.

De ce oamenii de știință au văzut această creștere a riscului de accident vascular cerebral este în discuție. Autorii cred că s-ar putea datora nivelurilor mai scăzute de alți nutrienți care circulă în sângele vegetarienilor. Acestea pot include aminoacizi esențiali și vitaminele B-12 și D.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here