Cum alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul și varza acra, beneficiază de sănătate și, în special, de sistemul imunitar? Un nou studiu a descoperit un mecanism celular unic pentru oameni și maimuțe mari care ar putea oferi o explicație.
Alimentele, cum ar fi iaurtul, pot ajuta organismul nostru să lupte împotriva bolilor, iar noi cercetări explică de ce.
Mecanismul implică un receptor de celule numit HCA3. Un receptor de celule este o proteină care permite semnalelor specifice de a intra în celule atunci când o moleculă potrivită se leagă de ea.
În timp ce oamenii de știință știau despre HCA3 de mai mulți ani, nu a fost clar ce rol a jucat. Doar oamenii și maimuțele mari au receptorul HCA3. Alte mamifere, cum ar fi șoarecii, nu.
Acum, o echipă de la Universitatea din Leipzig din Germania, împreună cu alți colegi, au descoperit că HCA3 este receptiv la un anumit metabolit sau produs secundar al activității bacteriilor cu acid lactic.
Metabolitul are denumirea de acid D-fenil-lactic (D-PLA). Când se leagă de HCA3, declanșează un semnal care avertizează sistemul imun la prezența bacteriilor.
Cercetatorii descriu concluziile lor intr-un studiu recent PLOS Genetics.
“Suntem convinsi”, spune autorul studiului senior Claudia Stäubert, care lucreaza la Facultatea de Medicina de la Universitatea din Leipzig, ca acest receptor foarte probabil mediaza cateva efecte benefice si antiinflamatorii ale bacteriilor cu acid lactic la om “.
Bacteriile de acid lactic și alimentele fermentate
Bacteriile acidului lactic sunt microbi care pot fermenta anumite alimente. De exemplu, pot produce iaurt din lapte și varza acra din varză. Ele sunt prezente și în intestinele majorității mamiferelor.
Bacteriile aparțin unui grup mare de “microorganisme funcționale” care fermentează alimentele din surse vegetale și animale. Acești microbi modifică alimentele în multe moduri de care oamenii fac uz și sunt benefice sănătății.
Nu numai că microbii de fermentație pot modifica textura și aroma alimentelor dar de asemenea, extind viața de depozitare prin conservare, cresc absorbția nutrienților, distrug toxinele, stimulează activitatea probiotică și produc antioxidanți.
Cercetările au arătat că consumarea alimentelor fermentate aduce beneficii pentru sănătate care sunt relevante pentru cancer, boli de inimă, alergii, diabet și tulburări gastrointestinale.
Cu toate acestea, în timp ce numeroase studii au asociat bacteriile de acid lactic cu diferite beneficii pentru sănătate, există puține înțelegeri asupra biologiei care stau la baza acestora.
Stäubert și colegii ei au investigat această problemă explorând rolul receptorilor acidului hidroxicarboxilic (HCA). Acești receptori, notează autorii, “sunt regulatori ai funcțiilor imunitare și a homeostaziei energetice în schimbarea condițiilor metabolice și dietetice”.
0 Comments