Cercetătorii, folosind datele de la peste 40.000 de femei se ajunge la concluzia că consumul de carne roșie este asociat cu un risc crescut de cancer la sân, însă consumul de păsări de curte pare să se lege de un risc mai mic.
Un studiu recent investighează impactul cărnii asupra riscului de cancer mamar.
Cancerul de sân afectează aproximativ 1 din 8 femei din Statele Unite în timpul vieții; după cancerul de piele, este cel mai frecvent cancer la femei.
Ratele cancerului de sân variază semnificativ între regiuni, ceea ce implică faptul că factorii de mediu și stilul de viață joacă un rol.
Înțelegerea cauzelor acestor variații ar putea ajuta oamenii de știință să găsească modalități de a minimiza riscul de cancer de sân.
În acest scop, unii cercetători se concentrează asupra modului în care nutriția afectează cancerul.
Cu toate acestea, pentru că toată lumea are obiceiuri alimentare unice și pentru că fiecare cancer se comportă diferit, eliminarea rolului alimentelor este provocatoare.
Un studiu recent investighează rolul potențial al cărnii în riscul de cancer mamar. Oamenii de știință au legat deja carnea cu unele tipuri de cancer, dar rolul său în riscul de cancer de sân este mai puțin clar.
Consumul de carne roșie și cancerul de sân
Cercetătorii și-au propus să investigheze relația dintre toate tipurile de carne și cancerul de sân. De asemenea, s-au uitat dacă metodele de gătit – cât de bine oamenii își gătesc carnea – s-ar putea asocia cu riscul.
Și-au publicat descoperirile în Jurnalul Internațional al Cancerului.
Oamenii de știință au preluat date din Studiul Sister, care include participanți din SUA și Puerto Rico. În total, au folosit date de la 42.012 de femei care aveau între 35 și 74 de ani. Echipa a urmărit participanții în medie de 7,6 ani. În acea perioadă, au existat 1.536 de cazuri de cancer de sân.
Fiecare participant a furnizat informații care includeau istoricul medical, incidența cancerului în familia lor, factori de stil de viață, dieta, înălțimea, greutatea și informații demografice.
Cercetătorii au avut acces la informații detaliate despre aportul de carne, inclusiv dimensiunile porțiunilor și tipul de carne.
De asemenea, au întrebat participanții cum și-au pregătit, de obicei, friptura, hamburgerii și cotletul de porc, cu opțiuni care acoperă întregul spectru de „doneness”, de la rar la carbon.
Odată ce oamenii de știință au efectuat analiza, au descoperit că femeile care au mâncat carne rosie aveau un risc cu 23% mai mare de a dezvolta cancer la sân decât cele care au mâncat mai puțin carne roșie.
Cu toate acestea, studiile anterioare privind legăturile dintre carnea roșie și cancerul de sân nu au produs rezultate atât de clare; unii cercetători nu au găsit nicio asociere, iar alții au identificat doar o legătură relativ slabă.
Riscul de cancer de pasăre și sân
Rezultatele analizei păsărilor de curte au fost, poate, mai surprinzătoare, deoarece această categorie de carne a avut un efect protector.
Oamenii de știință au calculat că consumul de păsări de curte au un risc cu 15% mai mic de a dezvolta cancer la sân.
Chiar și atunci când oamenii de știință au controlat o serie de factori, incluzând rasa, venitul gospodăriei, nivelurile de activitate fizică, istoricul familial de cancer, consumul de lactate, consumul de legume, aportul general de energie, indicele de masă corporală (IMC), utilizarea controlului nașterilor și consumul de alcool, spun că rezultatele au fost încă semnificative.
Oamenii de știință au folosit modele de substituție pentru a prezice modul în care riscul de cancer mamar s-ar schimba dacă un individ care a mâncat o cantitate mare de carne roșie ar trece la păsări de curte. În aceste modele, autorii au descoperit că asocierea benefică a cărnii de pasăre cu riscul de cancer de sân a fost „mai accentuată”.
„Deși mecanismul prin care consumul de păsări de curte scade riscul de cancer de sân nu este clar, studiul nostru oferă dovezi că înlocuirea de carne roșie cu pasari de curte poate fi o schimbare simplă care poate contribui la reducerea incidenței cancerului de sân.”
0 Comments