Întrucât dovezile demonstrează că persoanele supraponderale și obeze prezintă un risc mult mai mare de a-și dezvolta consecințele COVID-19 care pot pune viața în pericol, experții în sănătate publică au solicitat producătorilor să înceteze promovarea consumului de alimente și băuturi încărcate cu calorii.
Cu obezitatea care accentuează severitatea COVID-19, cercetătorii sugerează că o parte din vina pentru pandemie este în industria alimentară.
Scriind în BMJ, oamenii de știință de la Institutul Wolfson de Medicină Preventivă, parte a Reginei Mary University din Londra, în Regatul Unit, susțin că COVID-19 este „încă o problemă de sănătate agravată de pandemia obezității.”
Într-un editorial, ei citează dovezi că persoanele care sunt supraponderale sau obeze sunt mult mai susceptibile să dezvolte infecții severe de SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.
Un studiu a constatat că, chiar și după luarea în considerare a unor factori precum vârsta, sexul, etnia și privarea socială, excesul de greutate a crescut riscul relativ de a dezvolta o infecție cu pericol de viață cu 44%. A fi obez a crescut riscul relativ cu 97%.
„Este clar acum că industria alimentară are vina nu numai pentru pandemia de obezitate, ci și pentru gravitatea bolii COVID-19 și consecințele devastatoare”, scrie Ph.D. cercetătorul Monique Tan, și profesorii Feng J. He, și Graham A. MacGregor în redacție.
La nivel mondial, peste 1,9 miliarde de adulți au fost supraponderali sau obezi în 2016, iar acest număr crește rapid. Ultimele cifre arată că prevalența excesului de greutate și obezitate în rândul adulților a ajuns la 64% în U.K. și 72% în Statele Unite.
Experții în sănătate recunosc obezitatea ca fiind un factor de risc semnificativ pentru hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2, boli de inimă, accident vascular cerebral și cancer.
În editorialul lor, oamenii de știință scriu că mai multe mecanisme diferite ar putea reprezenta severitatea crescută a COVID-19 în rândul persoanelor supraponderale și obeze.
De exemplu, persoanele cu obezitate au mai multă enzimă de conversie a angiotensinei-2 (ACE-2), enzima legată de membrană pe care virusul o folosește pentru a intra în celule.
Nu este încă clar dacă acest fapt se datorează celulelor lor grase care produc mai multă enzimă sau pur și simplu datorită faptului că au mai multă adipoză, sau depozitarea de grăsime, țesut.
„Țesutul adipos al persoanelor cu obezitate poate fi, prin urmare, un potențial țintă și rezervor viral pentru SARS-CoV-2 înainte de a se răspândi la alte organe, așa cum s-a dovedit a fi cazul altor virusuri”, scriu oamenii de știință.
Tensiunea arterială ridicată, nivelul ridicat de colesterol și diabetul pe care medicii îl asociază cu obezitatea sunt, de asemenea, suspiciuni în a face persoanele cu COVID-19 mai susceptibile la infecție.
În plus, ar putea crește probabilitatea răspunsului imun excesiv înnăscut sau al „furtunii de citokine” care provoacă daune plămânilor și altor organe ale pacienților bolnavi critici.
În plus, obezitatea creează o rezistență mai mare în căile respiratorii ale pacienților, ceea ce face mai dificilă extinderea plămânilor lor și, astfel, reducerea funcției pulmonare.
0 Comments