Un nou studiu privind sute de mii de persoane a legat consumul mai mare de băuturi răcoritoare cu un risc mai mare de moarte prematură. Cercetătorii au văzut că asociația ținea atât pentru băuturi îndulcite artificial, cât și pentru zahăr.

Majoritatea băuturilor răcoritoare reprezintă un risc pentru sănătate, iar noile cercetări constată că două pahare de băuturi răcoritoare pe zi pot crește riscul de deces timpuriu.
Deoarece constatările sunt cele ale unui studiu observațional, acestea nu dovedesc că consumul regulat de băuturi răcoritoare conduce la moartea timpurie. Cu toate acestea, echipa de cercetare concluzionează că rezultatele aprobă inițiativele de sănătate pentru reducerea consumului public de astfel de băuturi.

O lucrare recentă în JAMA Internal Medicine descrie modul în care grupul internațional de studiu a analizat datele privind 451.743 adulți din 10 țări europene.

Datele proveneau din Anchetele europene de perspectivă în domeniul cancerului și nutriției (EPIC).

EPIC este o cohortă continuă ai cărei participanți s-au înscris între 1992 și 2000 și care locuiesc în Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia și Regatul Unit.

La înscriere, participanții au oferit informații despre consumul de alimente și băuturi, fie prin completarea chestionarelor, fie prin interviuri. Vârsta lor medie a fost de 51 de ani, iar 71% au fost de sex feminin. Niciunul nu a avut la început boli de inimă, cancer, diabet sau accident vascular cerebral.

Dintre participanții care au participat la analiză, 41.693 au murit în timpul unei urmăriri care a avut o medie de 16,4 ani și a variat de la 11,1 ani în Grecia la 19,2 ani în Franța.

Sucul de fructe nu se numără printre „băuturile răcoritoare”
Cercetătorii au comparat decesele în timpul urmăririi la cei care au spus că beau băuturi răcoritoare în fiecare zi cu cei care au spus că au consumat aproape deloc – adică mai puțin de un pahar pe lună.

Echipa a definit un pahar drept 250 mililitri (8,5 uncii lichide). Consumul de băuturi răcoritoare a inclus consumul de băuturi răcoroase, precum cola și limonadă; băuturi izotonice sau energice; dietă și băuturi răcoritoare răcoritoare în calorii; și siropuri diluate, cum ar fi fructe cordiale sau dovlecei. Consumul de băuturi răcoritoare nu a inclus sucul de fructe.

Analiza lor a relevat faptul că consumul a două sau mai multe pahare pe zi cu zahăr îndulcit și băuturi răcoritoare îndulcite artificial a fost legat de un risc mai mare de deces din toate cauzele, în comparație cu consumul cu greu de băuturi răcoritoare. Echipa a observat legătura atât la bărbați, cât și la femei.

La începutul studiului, participanții au răspuns și la întrebări despre sănătatea și stilul lor de viață.

Din aceste informații, cercetătorii au putut să excludă orice influență din factori precum activitatea fizică, indicele de masă corporală (IMC), educația, fumatul și dieta.

O altă analiză a relevat, de asemenea, că consumul a două sau mai multe pahare pe zi de băuturi răcoritoare îndulcite artificial a fost legat de un risc mai mare de boli circulatorii.

În cazul băuturilor răcoritoare îndulcite cu zahăr, legătura era cu un risc mai mare de deces din cauza bolilor digestive.

„Nu s-a observat nicio asociere”, scriu autorii, între consumul de băuturi răcoritoare și decesul general al cancerului.

„Marker al alimentației globale [complete] nesănătoase”?
Într-o discuție a rezultatelor, cercetătorii constată că, indiferent dacă au inclus sau au eliminat influența potențială a IMC, rezultatele au fost neschimbate.

De asemenea, au descoperit legături pozitive între băuturile răcoritoare totale, în mod artificial și zahăr, cu decesele din toate cauzele, precum și decesele din boli circulatorii și digestive în rândul participanților a căror IMC se situa în intervalul sănătos.

Astfel de rezultate ar sugera că legăturile pe care le-au observat nu erau legate probabil de grăsimea corporală. Aceștia susțin ideea că legătura dintre băuturile răcoritoare și moartea prematură apare prin alte rute.

Într-un comentariu către organizația de știri Reuters, co-autorul studiului Neil Murphy, Ph.D., al Secției Nutriție și Metabolism de la Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, din Lyon, Franța, sugerează că „un consum mare de băuturi răcoritoare poate să fie un marker al alimentației [neplăcute] generale. ”

Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), există o asociere între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și comportamente mai puțin sănătoase în Statele Unite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here