Noile cercetări care se întind pe aproape 2 decenii descoperă că o dietă cu conținut scăzut de grăsimi beneficiază de sănătatea femeilor.

O dietă cu conținut scăzut de grăsimi, care include multe fructe și legume, avantajează sănătatea femeilor pe termen lung, potrivit noilor cercetări.
Studii mai vechi la șobolani și șoareci au descoperit că rozătoarele într-o dietă bogată în grăsimi dezvoltă mai multe tumori decât cele pe o dietă săracă în grăsimi.

Unele dintre aceste studii s-au referit în special la cancerul colorectal, în timp ce alții au arătat că dietele bogate în grăsimi au sporit creșterea tumorii la modelele de șoarece de cancer de sân.

Mai recent, studiile efectuate la oameni au sugerat că respectarea unui plan dietetic cu conținut scăzut de grăsimi ar putea îmbunătăți sănătatea și durata de viață a femeilor care au primit un diagnostic de cancer de sân.

Susținut de această cercetare existentă, Ross Prentice, Ph.D. – un membru al programelor de prevenire a cancerului și biostatistică de la Fred Hutchinson Cancer Research Center, din Seattle, WA – și colegii de la Inițiativa Sănătății Femeilor (WHI) și-au propus să examineze în continuare beneficiile unei diete cu conținut scăzut de grăsimi pentru femeile aflate în postmenopauză.

Mai exact, oamenii de știință au urmat aproape 50.000 de femei în postmenopauză pe parcursul a 2 decenii, în efortul de a determina efectele unei diete cu conținut scăzut de grăsimi asupra cancerului de sân, cancerului colorectal și a riscului de boli cardiace.

Prentice și echipa și-au publicat concluziile în The Journal of Nutrition.

Rezultatele studiului după 20 de ani de monitorizare
Cercetătorii au conceput inițial studiul, numit Trial de modificare dietetică, în 1993.

La acea vreme, Prentice și colegii săi au înscris 48.835 de femei aflate la menopauză care trăiesc în Statele Unite și au alocat 40% dintre ele unei intervenții dietetice cu un conținut scăzut de grăsimi, care a vizat, de asemenea, un aport mai mare de legume, fructe și boabe. Ceilalți 60% dintre participanți și-au urmat dieta obișnuită.

După o perioadă de urmărire mediană de 8,5 ani, analiza nu a evidențiat diferențe semnificative între grupul de intervenție și grupul de control, în ceea ce privește riscul de cancer colorectal, cancerul de sân sau riscul de boli coronariene.

Cu toate acestea, după o monitorizare mediană de 19,6 ani, oamenii de știință au descoperit beneficii persistente, după cum urmează:

Femeile care au suferit cancer de sân și care au urmat o dietă cu conținut scăzut de grăsimi „cu [o] creștere corespunzătoare de legume, fructe și boabe” aveau 15-35% mai puține șanse să moară din orice cauza.
Femeile din grupul de intervenție aveau 13-25% mai puține șanse de a dezvolta diabet insulino-dependent.
La începutul studiului, femeile care nu aveau hipertensiune arterială sau un istoric de boli cardiovasculare aveau 15-30% mai puține șanse să dezvolte boli coronariene în perioada de urmărire.
“WHI’s Dietary Modification Trial” a oferit femeilor informații nutriționale și de prevenire a bolilor pentru câțiva ani “, spune Prentice.

„Ultimele rezultate susțin rolul nutriției în sănătatea generală și indică faptul că dietele cu conținut scăzut de grăsimi, bogate în fructe, legume și boabe au beneficii asupra sănătății fără efecte adverse observate.”

Punctele forte și limitele studiului
Autorii recunosc, de asemenea, punctele forte și limitele studiului lor.

Ei spun că proiectarea randomizată, controlată a intervenției și perioada de urmărire pe termen lung minimizează părtinirea și consolidează concluziile. Astfel de trăsături nu sunt frecvente în cercetarea nutrițională, spun cercetătorii.

Cu toate acestea, unele dintre limitări includ faptul că studiul a vizat reducerea totală a grăsimilor, dar nu a avut ca scop reducerea specifică a grăsimilor saturate sau nesaturate. Mai mult, cercetătorii nu au recomandat o creștere în special a cerealelor integrale, ci în general a boabelor.

Aceste omisiuni lasă „multe întrebări importante privind alimentația și bolile cronice neexaminate”.

Totuși, „Reducerea grăsimilor alimentare cu creșterea corespunzătoare a legumelor, fructelor și a boabelor a dus la beneficii legate de cancerul de sân, [boli coronariene] și diabet, fără efecte adverse”, conchid autorii.

Garnet Anderson, Ph.D., co-autor al studiului și vicepreședinte senior și director al Diviziei de Științe a Sănătății Publice Fred Hutchinson, comentează rezultatele. Anderson este, de asemenea, investigatorul principal la Fred Hutchinson WHI Clinical Coordinating Center.

„Numărul mare de noi diete și tendințe de nutriție poate fi copleșitor pentru persoanele care doresc pur și simplu să știe,„ Ce ar trebui să mănânc? ” […] Deși există multe diete care oferă beneficii pe termen scurt, cum ar fi pierderea în greutate, acest studiu validează științific efectele pe termen lung ale sănătății unei diete cu conținut scăzut de grăsimi. “

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here