Dieta Paleo mai este numită și Dieta Omului Cavernelor sau Dieta Epocii de Piatră și are la bază teoria medicului Loren Cordain, care susține că o alimentație similară cu cea a strămoșilor noștri ne va reseta metabolismul și ne va feri de bolile lumii moderne, cum este cancerul.Dieta Paleo nu pune restricții în privința caloriilor, fiind de altfel un regim bogat în proteine și fibre.

Noi cercetări au descoperit că persoanele care urmează dieta Paleolitic sau Paleo au un nivel ridicat de biomarker de sânge legat de boli de inimă. Constatarea ridică unele steaguri roșii despre acest tip de dietă, ceea ce, potrivit cercetătorilor, nu este suficient de echilibrata pentru a asigura o bună stare de sănătate.

Ideea de la care trebuie să pornești este că strămoșii noștri erau culegători și vânători, deci orice alimente care presupun o prelucrare mai complexă și nu erau descoperite atunci, sunt interzise.

Urmărirea dietei paleo ar putea amenința sănătatea inimii, constată un nou studiu.

Oamenii care urmează o dietă paleo au un ,aport ridicat de carne, fructe, legume, fructe cu coajă lemnoasă și semințe dar fără lapte, leguminoase sau cereale integrale.

Acest tip de dietă a fost înconjurat de controverse, iar cercetătorii au dezbătut dacă este sau nu sigura și sănătoasă.

De exemplu, un studiu din 2016 sugerează că dieta Paleo ar putea proteja împotriva atacurilor de inimă și a bolilor cardiovasculare prin creșterea nivelului sanguin al unei molecule protectoare.

Cu toate acestea, un alt studiu din același an a făcut o descoperire complet diferită, concluzionând că acest tip de dietă a dus la creșterea nesemnificativă în greutate și a crescut riscul de diabet și de probleme cardiovasculare.

Acum, cercetările efectuate de o echipă din Australia indică mai multe dovezi care sugerează că persoanele care urmează diete paleo pot pune în pericol sănătatea inimii.

Anchetatorii provin din patru instituții de cercetare diferite din Australia: Școala de Științe Medicale și de Sănătate și Școala de Științe, atât la Universitatea Edith Cowan din Joondalup, Școala de Științe Moleculare și de Viață, de la Universitatea Curtin, din Bentley; PathWest Laboratory Medicine, în Nedlands; și CSIRO Sănătate și Biosecuritate, în Adelaide. Constatarile cercetatorilor apar in Jurnalul European de Nutritie.

Niveluri ridicate de biomarkeri ai bolilor cardiace
Cercetatorii – condus de Angela Genoni, Ph.D. – a colaborat cu 44 de participanți care au urmat dieta Paleo, precum și cu 47 de participanți care au urmat diete tipice care au respectat recomandările dietetice naționale.

Perioada de urmărire a fost de peste un an, timp în care cercetătorii au colectat probe biologice de la toți participanții, și-au evaluat dietele și au comparat rezultatele între cohorta Paleo și grupul de control.

Mai mult decât atât, pentru a fi mai precis în evaluarea lor, anchetatorii au împărțit participanții care au urmat o dietă paleo în două grupe suplimentare, în funcție de preferințele lor specifice:

(22 de participanți), inclusiv persoanele care au mâncat mai puțin de o porție pe zi de cereale și lactate
pseudo paleolitic (22 de participanți), inclusiv persoane care au mâncat mai mult de o porție de cereale și produse lactate pe zi
Cercetătorii au descoperit că, în cadrul grupurilor Paleo, indivizii au prezentat niveluri crescute ale sângelui dintr-un compus pe care specialiștii îl asociază cu bolile de inimă: trimetilamină N-oxid.

N-oxidul trimetilamină se formează mai întâi în intestin, iar nivelurile sale depind de dieta unei persoane și de bacteriile care își populează intestinul, printre alți factori.

“Mulți suporteri de dietă Paleo susțin că dieta este benefică sănătății intestinale, dar această cercetare sugerează că, atunci când vine vorba de producerea [N-oxidului de trimetilamină] în intestin, dieta Paleo ar putea avea un impact negativ în termeni de inimă sănătate.”

Angela Genoni, Ph.D.
“De asemenea, am constatat că populațiile de specii bacteriene benefice au fost mai scăzute în grupurile paleolitic, asociate cu aportul redus de carbohidrați, care poate avea consecințe asupra altor boli cronice pe termen lung”, adaugă ea.

De ce Paleo ar putea crește riscurile pentru sănătate
Genoni și echipa susțin că oamenii care urmează diete paleo au niveluri ridicate de N-oxid de trimetilamină, deoarece nu consumă boabe întregi. Acestea sunt o sursă excelentă de fibre dietetice și contribuie la reducerea riscului de apariție a unor probleme cardiovasculare.

“Am constatat că lipsa de boabe integrale a fost asociată cu nivele de [trimetilamină N-oxid], ceea ce poate oferi o legătură cu riscurile reduse ale bolilor cardiovasculare pe care le vedem la populațiile cu consum ridicat de boabe întregi”, spune Genoni.

“Dieta Paleo exclude toate boabele și știm că boabele integrale sunt o sursă fantastică de amidon rezistent și multe alte fibre fermentabile care sunt vitale pentru sănătatea microbiomului intestinal”, continuă cercetătorul principal.

Mai mult, anchetatorii subliniază faptul că participanții la grupurile de dietă Paleo au avut, de asemenea, concentrații mai mari ale bacteriilor intestinale – Hungatella – care generează compusul.

Deoarece [N-oxid de trimetilamină] este produs în intestin, o lipsă de cereale integrale ar putea schimba populațiile de bacterii suficient pentru a permite o producție mai mare a acestui compus “, explică Genoni.

“În plus, dieta Paleo include mai multe porții pe zi de carne roșie, care furnizează compușii precursori pentru a produce [N-oxid de trimetilamină]”, observa ea, iar urmașii de la Paleo au consumat de două ori nivelul recomandat de grăsimi saturate, îngrijorare.”

În concluzia studiului lor, cercetătorii avertizează că excluderea boabelor integrale din dieta poate avea un impact grav asupra sănătății intestinului, cu implicații asupra sănătății inimii. Ei susțin, de asemenea, necesitatea unor studii suplimentare în ceea ce privește rolul legumelor și grăsimilor saturate în reglarea mecanismelor biologice cheie în intestin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here