COVID-19 duce la formarea cheagurilor de sânge la un număr semnificativ de persoane care au o formă severă a bolii. Într-un interviu pentru Medical News Today, expertul în tromboză, prof. Beverley Hunt, explică de ce cheagurile de sânge sunt periculoase pentru cei bolnavi de noul coronavirus.
Prof. Beverley Hunt a vorbit astăzi la Știri medicale despre cheagurile de sânge și COVID-19.
Cheagurile de sânge sunt o altă complicație care a făcut titluri. MNT a raportat o serie de articole din revista Radiology care sugerau că un număr semnificativ de persoane cu COVID-19 sever dezvoltă coagulare care pun în pericol viața.
Dar de ce un virus care infectează în principal tractul respirator ar cauza cheaguri de sânge?
Prof. Beverley Hunt este directorul medical al trombozelor britanice de caritate din Marea Britanie, precum și președinte al grupului director pentru Ziua Mondială a Trombozei. Este profesor de tromboză și hemostază și lucrează pentru Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) din Londra.
Prof. Hunt a declarat pentru MNT despre biologia coagulării sângelui, surpriza ei cu privire la modul în care noul coronavirus schimbă proprietățile sângelui la cei cu boală severă și de ce ar trebui să ne mișcăm, chiar și în timpul blocării, pentru a reduce riscul de tromboză.
„Dirijorul orchestrei de coagulare a sângelui”
MNT: Cum se formează cheagurile de sânge și de ce sunt potențial periculoase?
Prof. Hunt: În 1846, patologul german [Rudolf] Virchow a descris trei lucruri care predispun oamenii la tromboză venoasă.
Acestea sunt: modificări ale fluxului de sânge, modificări ale lipiciului sângelui – deși atunci nu a folosit cuvântul „lipicios” – și modificări în peretele vaselor de sânge.
Dintre acestea, probabil cel mai important pentru publicul mediu este fluxul. Doar stând 90 de minute fără a misca picioarele, fluxul de sânge se prăbușește. Scade cu aproximativ 50%.
Când mergeți, mușchii se contractă, strâng venele și împing sângele înapoi spre inimă.
Nu există un sistem muscular natural în vene, spre deosebire de nivelul arterelor. Depindem total de mișcare pentru a menține fluxul.
Acesta este un factor de risc major pentru pacienții din spital, pentru cineva care este bolnav, dar și pentru oricine stă pe perioade lungi de timp.
În ceea ce privește aderența, vorbim despre modificări ale proteinelor din sânge. Cea mai frecventă cauză a acestor schimbări este să fie bolnav.
Dacă sunteți bolnav, produceți citokine chimice care supun ficatul să facă mai multe proteine de coagulare. Apoi sângele tău este plin de proteine de coagulare care îl fac foarte lipicios și gata de coagulare.
Ultimul lucru este căptușirea vasului de sânge. Este foarte sensibil la hormoni, în special la persoanele bolnave și la persoanele care iau terapie de substituție hormonală. Aceste citokine sunt mult mai mult susceptibile să formeze un cheag.
Când vorbim de COVID-19, știm că noul coronavirus poate intra în mucoasa vaselor de sânge. Noul coronavirus se comportă într-un fel ca dirijorul orchestrei de coagulare a sângelui.
„Nu am văzut niciodată un sânge atât de lipicios”
MNT: Vă așteptați să vedeți o problemă atât de mare cu cheagurile de sânge la persoanele cu COVID-19?
Prof. Hunt: Problema cu COVID-19 este că sângele este incredibil de lipicios.
Vedem oameni în spital cu pneumonie. Se află în spital pentru că sunt lipsiți de oxigen și au nevoie de oxigen suplimentar. Acesta este motivul pentru care intră.
Știm că la majoritatea persoanelor care au COVID-19 starea de sanatate se îmbunătățeste în aproximativ 7-10 zile, iar aproximativ 5% dezvoltă pneumonie.
Sistemul lor imunitar reacționează foarte puternic la pneumonie, iar plămânii sunt plini de celule imune care produc citokine. La rândul lor, acestea supun ficatul să facă proteine de coagulare. Mecanismul inflamator duce la ceea ce numim o „stare protrombotică”.
Principala proteină de coagulare în sânge este fibrinogenul. Este solubil și ai 2–4 grame pe litru în sânge.
Factorii de coagulare schimbă fibrinogenul solubil în fibrină insolubilă și acesta este cheagul.
Nivelul este de 2-4 grame pe litru la majoritatea oamenilor.La femeile gravide sau odată cu înaintarea în vârstă, nivelurile cresc. Ar putea ajunge până la 5, 6 sau chiar 7 [grame pe litru].
Dar ce vedem în COVID-19? Vedem niveluri de 10, chiar 14 grame pe litru.
Știm că toate celelalte proteine coagulante sunt în mod similar crescute.
0 Comments