Noile cercetări examinează consumul de ceapă și usturoi în rândul femeilor din Puerto Rico și sugerează că legumele pot reduce semnificativ riscul de cancer de sân.

Mâncand mai multă ceapă și usturoi ai putea menține cancerul la sân la atingere.
Ceapa și usturoiul fac parte din genul aliu, împreună cu prazul, arpagicul și alte sute de specii.

Bogate în aromă, cu o lovitură puternică, înțepătoare, aceste legume „înfiorătoare” pot fi de asemenea capabile să combată boli, precum diabetul, bolile de inimă și cancerul, potrivit unor dovezi emergente.

În ceea ce privește cancerul, mai multe studii au explorat în mod special legăturile dintre consumul de ceapă și usturoi și riscul de cancer colorectal, stomac și prostată.

În general, aceste studii au descoperit că cu cât mai multe dintre aceste legume sunt consumate de oameni, cu atât riscul lor de a dezvolta aceste tipuri de cancer este mai mic.

Cu toate acestea, cercetările mai puțin ample au intrat în legătura cu cancerul de sân, spun cercetătorii conduși de Gauri Desai, candidat la doctorat în epidemiologie la Universitatea din Buffalo (UB), parte a Universității de Stat din New York.

Așadar, Desai și echipa au început să investigheze acest subiect în continuare, analizând o populație de femei din Puerto Rico. Motivele pentru alegerea acestei populații au fost duble. În primul rând, “Puerto Rico are rate de cancer de sân mai mici, în comparație cu continentul [Statele Unite], ceea ce face ca o populație importantă să fie studiată”, explică Desai.

În al doilea rând, un condiment numit “sofrito”, care constă în mare parte din usturoi și ceapă, este un sos tradițional puertorican, care este consumat pe scară largă pe întreaga insulă.

Cercetatorii au publicat rezultatele descoperirilor lor in revista Nutrition and Cancer.

Studierea riscului de ceapă, usturoi și cancer
Desai și echipa au folosit înregistrări de spital și clinică pentru a identifica 314 de femei cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, care au avut cancer la sân între 2008 și 2014. Cercetătorii au inclus, de asemenea, 346 de participanți la control, care au fost potriviți în funcție de vârstă și zona rezidențială.

Participanții la control nu au avut istoric de cancer, în afară de cancerul de piele nonmelanom. Cercetătorii au folosit un chestionar de frecvență alimentară pentru a întreba despre tiparele dietetice și consumul total de ceapă și usturoi, care a inclus consumul de sofrito.

Echipa a folosit regresie logistică necondiționată pentru a examina asocierea dintre aportul de ceapă și usturoi și apariția cancerului de sân, ajustându-se pentru factori precum vârsta, educația, istoricul familial, indicele de masă corporală, statutul de fumat și altele.

Sofrito este legat de un risc de cancer de sân mai mic cu 67%
Cercetătorii au descoperit o asociere inversă între consumul moderat și ridicat de ceapă și usturoi și cazuri de cancer de sân, comparativ cu consumul scăzut al acestor legume.

Rezultatele lor au fost consistente după ce cercetătorii au stratificat rezultatele în funcție de starea menopauzei, sugerând că „consumul mare de ceapă și usturoi este protector împotriva cancerului de sân în populația [studiată]”.

Mai exact, autorii scriu, „Aportul de sofrito, când a fost examinat singur, a fost asociat invers cu cancerul de sân; pentru cei care consumă sofrito mai mult de o dată / zi, a existat o scădere a riscului de 67%, comparativ cu consumatorii niciodată.”

„Am descoperit că în rândul femeilor din Puerto Rico, aportul combinat de ceapă și usturoi, precum și sofrito, a fost asociat cu un risc redus de cancer la sân.”

Gauri Desai
“Studierea femeilor din Puerto Rico care consumă o mulțime de ceapă și usturoi, deoarece sofrito a fost unic”, adaugă Desai, referindu-se la un punct forte al cercetării.

De ce ar putea ca ceapa, usturoiul să scadă riscul de cancer?
Co-autor al studiului, Jo Freudenheim, Ph.D., președinte de epidemiologie și sănătate de mediu la UB, comentează, de asemenea, unicitatea studiului, spunând: “Există foarte puține cercetări asupra cancerului de sân în Puerto Rico.”

“Acest studiu a fost o colaborare între colegii mei de la UB și de la Universitatea din Puerto Rico pentru a ne ajuta să înțelegem de ce ratele sunt mai mici decât în ​​restul SUA și de ce ratele continuă să crească, în timp ce acestea scad în restul [SUA]. ”

Deși studiul a fost observațional și nu poate explica mecanismele din spatele constatărilor, cercetătorii suspectează că flavonolii și compușii organosulfuri abundenți în ceapă și usturoi pot fi responsabili pentru efectele anticanceroase.

În special, S-allycycisteine, diallyl disulfide și diallyl sulfide în usturoi și alc (en) yl cysteine ​​sulfoxidele din ceapă au arătat „proprietăți anticarcinogene la om, precum și în studii experimentale la animale”, spune Dr. Lina Mu profesor de epidemiologie și sănătate de mediu la UB și autorul principal al studiului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here