Ce declanșează durerile de cap ale migrenei? Oamenii de știință care studiază consumul de cofeină estimează că consumul a trei sau mai multe băuturi cofeinizate crește șansele de a suferi o durere de cap în migrenă în aceeași zi.
Prea multă cofeină poate declanșa migrenă, dar cât de mult este prea mult?
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), tulburările de cefalee sunt unele dintre cele mai frecvente care afectează sistemul nervos.
Migrena este o formă de tulburare de cefalee primară.
Termenul „primar” se referă la faptul că cauzele care stau la baza lor sunt neclare.
În Statele Unite, 12% din populație (39 de milioane de persoane) se confruntă cu migrenă. Aceasta include adulți și copii.
Majoritatea migrenilor spun că sunt conștienți de cel puțin un declanșator care le poate aduce simptomele. Declanșatoarele includ modele meteorologice, somnul, stresul, hormonii, medicamentele, exercițiile fizice și dieta.
Când vine vorba de cofeină, cantitatea pe care o bea o persoană poate fi factorul central în care este sau nu un declanșator. Potrivit American Migraine Foundation, unii oameni consideră că este util să folosească o cantitate mică de cofeină pentru a opri unele dintre durerile de cap ale migrenei. Alții pot avea cefalee de migrenă mai frecvente cu un consum regulat de cofeină.
Deși există dovezi anecdotice ale naturii potențiale a Jekyll-and-Hyde a cofeinei, datele clinice ale migrenilor sunt rare.
O nouă lucrare de studiu, care apare acum în The American Journal of Medicine, aruncă ceva lumină asupra acestui conundru.
Elizabeth Mostofsky, de la Departamentul de Epidemiologie de la Harvard T.H. Școala Chan de Sănătate Publică din Boston, MA, este primul autor al studiului.
Împreună cu colaboratorii ei, Mostofsky și-a propus să investigheze dacă consumul de cofeină este legat de debutul migrenei în aceeași zi la persoanele care trăiesc cu afecțiunea.
3 sau mai multe băuturi cofeinizate pot fi un declanșator
Pentru studiul ei, Mostofsky a recrutat 98 de voluntari care experimentează migrenă cu sau fără aură. Participanții la studiu au completat jurnale electronice în fiecare dimineață și seara timp de 6 săptămâni. În aceste jurnale, au înregistrat o serie de factori, inclusiv exerciții fizice, consum de cafeină și alcool, stres, calitatea somnului și dureri de cap.
Mai exact, echipa a întrebat participanții despre consumul total zilnic de cofeină din cafea, ceai, sodă sau băuturi energizante.
Au comparat apoi cât de probabil a fost fiecare participant să experimenteze migrenă într-o zi în care au consumat cofeină cu probabilitatea într-o zi în care nu au făcut-o.
Folosind un model statistic, echipa a estimat că consumul uneia sau a două băuturi cofeinizate nu a modificat șansele de a suferi o durere de cap în migrenă în aceeași zi. Cu toate acestea, atunci când voluntarii au consumat trei sau mai multe băuturi cofeinizate, șansele au fost semnificativ mai mari.
Rezultatele au fost similare atunci când echipa a reanalizat datele pentru a ține cont de consumul de alcool, stres, calitatea somnului, exercițiile fizice și ciclurile menstruale ale participanților de sex feminin.
Mostofsky a analizat, de asemenea, potențialul cauzalității inverse, ceea ce înseamnă că voluntarii ar fi putut consuma mai multă cofeină pentru a ajuta la apariția unei cefalee a migrenei.
Cu toate acestea, datele au arătat că persoanele care beau trei sau mai multe băuturi cofeinizate aveau șanse mai mari să apară dureri de cap în ziua următoare, ceea ce înseamnă că această cantitate de cofeină nu a oprit migrena în urmele sale.
“Până în prezent, au existat puține studii potențiale privind riscul imediat al durerilor de cap al migrenei, cu modificări zilnice în consumul de băuturi cofeinizate”, spune investigatorul principal al studiului, Dr. Suzanne M. Bertisch, profesor asistent de medicină la Harvard Medical School.
“În acest studiu, a existat o asociere neliniară între aportul de băuturi cofeinizate și șansele de cefalee de migrenă în acea zi. Acest lucru sugerează că nivelurile ridicate ale aportului de băuturi cofeinizate pot fi un declanșator al durerilor de cap în migrenă în acea zi.”
Elizabeth Mostofsky
“Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a examina efectul potențial al cofeinei asupra debutului simptomelor în orele următoare și a interacțiunii de somn, cofeină, anxietate, factori de mediu și migrenă”, concluzionează autorii în lucrarea lor.
0 Comments