Noi cercetări aruncă lumină asupra efectului cafelei asupra microbiotei intestinale.
Din ce în ce mai multe cercetări dezamorsează beneficiile pentru sănătate ale consumului de cafea. Consumul unei singure cani poate combate grăsimile nesănătoase, poate ușura inflamațiile asociate obezității sau chiar proteja creierul la bătrânețe.

Cafeaua ar putea ajuta și la combaterea diabetului prin îmbunătățirea controlului zahărului din sânge și poate menține ficatul sănătos și „fericit”.

Însă cum exact cafeaua produce toate aceste minunate beneficii pentru sănătate a rămas oarecum un mister.

Noile cercetări strălucesc mecanismele din spatele efectelor cafelei, analizând legăturile dintre cafea și sănătatea microbiotei intestinale.

Dr. Li Jiao, de la Baylor College of Medicine din Houston, TX, este autorul principal și corespunzător al studiului.

Dr. Shawn Gurwara, de asemenea de la Baylor College, care este primul autor al lucrării, a prezentat concluziile la American College of Gastroenterology (ACG), reuniunea științifică anuală 2019, care a avut loc la San Antonio, TX.

Privind în microbiota intestinală
Dr. Jiao și echipa au propus să examineze „asocierea dintre consumul de cafeină și compoziția și structura microbiotei colon-intestinale”.

Pentru a face acest lucru, oamenii de știință au cerut 34 de participanți să se supună unei colonoscopii de screening și endoscopie pentru a confirma starea de sănătate a coloanelor lor.

Stai la cunoștință. Obțineți newsletterul nostru zilnic gratuit
Aveți întrebări. Avem răspunsuri. Consiliere expertă, bazată pe dovezi, livrată direct în căsuța de e-mail pentru a vă ajuta să vă controlați sănătatea

Cercetatorii au obtinut 97 de “biopsii de mucoasa colonica inghetata” din diverse segmente ale acestor colonii de indivizi, au extras ADN microbian si au efectuat 16s analize de secventiere a ARN.

Participanții au răspuns la un chestionar de frecvență alimentară auto-administrat pentru a evalua aportul zilnic de cafea. Echipa a împărțit aportul de cafea în consum mare de cafea – adică cel puțin 82,9 miligrame (mg) pe zi – și consum redus de cafea, adică mai puțin de 82,9 mg pe zi.

Efectele cafelei asupra intestinului
Analizele au arătat că consumatorii mari de cofeină au avut un nivel ridicat al genurilor bacteriene Faecalibacterium și Roseburia, dar niveluri scăzute de Erysipelatoclostridium – un gen bacterian „potențial dăunător”.

Echipa de cercetare a găsit aceste asociații indiferent de vârsta participanților sau de calitatea dietelor lor.

Deși face parte dintr-un intestin normal sănătos, nivelurile excesive de Erysipelatoclostridium ramosum (E. ramosum) pot fi dăunătoare.

Studiile anterioare la om au legat E. ramosum cu sindromul metabolic, iar studiile la animale au găsit legături cu „reglarea sub control a glucozei intestinale subțiri și a transportatorilor de grăsimi”, care sporesc obezitatea indusă de dietă.

Mai mult, cercetătorii acestui studiu au descoperit niveluri mai ridicate de alte bacterii „detectate frecvent în microbiomii intestinali” la consumatorii mari de cafea. Aceste bacterii au inclus Odoribacter, Dialister, Fusicatenibactor, Alistipes, Blautia și diverse tulpini de Lachnospiraceae.

Autorii concluzionează:

“Consumul mai mare de cofeină a fost asociat cu o bogăție crescută și o uniformitate a microbiotei intestinale asociate cu mucoase și o abundență relativă mai mare de bacterii antiinflamatorii, cum ar fi Faecalibacterium și Roseburia și niveluri mai mici de Erysipelatoclostridium potențial dăunătoare.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here