Consumul mai mult de alcool micșorează creierul, sau un volum mai mic al creierului predispune de fapt persoanelor să bea mai mult alcool?

Un nou studiu confirmă legătura dintre consumul de alcool și volumul creierului  și propune o cauză subiacentă comună.
Consumul excesiv de alcool prezintă multe riscuri, inclusiv probleme cardiace și hepatice, un risc mai mare de cancer și chiar leziuni ale creierului.

Cercetările au sugerat că există o asociere între consumul ridicat de alcool și reducerea substanțelor albe și gri în creier.

Până în prezent, majoritatea specialiștilor au susținut că consumul de alcool duce la această scădere a volumului creierului, dar această concluzie ar putea fi greșită?

Recent, o echipă de investigatori de la Universitatea Washington din St. Louis, MO și Duke University din Durham, NC, a efectuat un studiu care sugerează că alcoolul poate să nu fie vinovat în spatele volumului cerebral mai mic.

În schimb, concluziile indică faptul că atât volumul creierului redus, cât și predispoziția spre consumul de cantități mai mari de alcool pot avea aceeași cauză de bază: machiajul genetic.

„Rezultatele noastre sugerează că asocierile dintre consumul de alcool și volumul redus al creierului sunt atribuite factorilor genetici împărtășiți”, spune autorul principal Ryan Bogdan.

„Volumul mai mic al creierului în anumite regiuni poate predispune o persoană la un consum mai mare de alcool”, continuă el.

“Studiul este impresionant, deoarece folosește o varietate de abordări și tehnici de analiză a datelor pentru a ajunge la constatări care toate converg către aceeași concluzie”, adaugă Bogdan.

Genele sunt cauza de bază?
În cadrul studiului – ale cărui rezultate apar în revista Biological Psychiatry – cercetătorii au analizat datele din trei studii separate de imagistică cerebrală. Aceste studii au inclus unul care a recrutat gemeni și frați non-gemeni cu comportamente diferite de consum de alcool și unul care a implicat copii care nu au avut expunere la alcool la momentul inițial.

În cel de-al treilea studiu, cercetătorii au efectuat analize pentru a determina expresia genelor în creier folosind probe de țesut pe care le-au colectat postmortem de la organele donate.

În total, anchetatorii au avut acces la date despre 2.423 de persoane. Cele trei studii prin care cercetătorii au accesat datele au fost: Studiul de Neurogenetică Duke, Proiectul Connectome Umane și Sursa de încredere a rezultatelor pentru alcool pentru adolescenți.

„Studiul nostru oferă dovezi convergente că există factori genetici care duc atât la volume mai mici de materii cenușii cât și la consumul crescut de alcool”, spune autorul principal David Baranger.

Mai precis, echipa a descoperit că indivizii care aveau un aport mai mare de alcool aveau un volum mai mic de materii cenușii în cortexul prefrontal dorsolateral și insula, care sunt două regiuni ale creierului care joacă roluri cheie în emoție, regăsirea memoriei, cicluri de recompensare și luarea deciziilor. .

Cercetătorii au remarcat că, potrivit analizei lor, substanța cenușie mai mică în aceste două regiuni ale creierului s-a datorat de fapt unui machiaj genetic specific, care, la rândul său, a fost asociat și cu un risc crescut de consum mai mare de alcool, atât în ​​adolescență, cât și la tineri maturitate.

„Aceste descoperiri nu reduc ipoteza conform căreia abuzul de alcool poate reduce și mai mult volumele de materie cenușie, dar sugerează că volumele creierului au început să fie mai mici pentru a începe”, clarifică Baranger.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here