Conform unui nou studiu, consumarea unei cani de afine in fiecare zi ar putea imbunatati markerii metabolici asociate cu riscul cardiovascular.
Afinele sunt gustoase, dar sunt bune pentru inimile noastre?
Afinele sunt delicioase și nutritive; dacă ar putea reduce și riscul bolilor de inimă, ar fi un avantaj.
Din acest motiv, Consiliul Highbush Blueberry din Statele Unite a contribuit la finanțarea unui studiu pentru investigarea potențialului avantaj al afinelor pentru sănătatea inimii.
Cercetătorii de la Universitatea din East Anglia din Regatul Unit s-au alăturat cercetătorilor de la Universitatea Harvard din Cambridge, MA.
În special, au vrut să înțeleagă dacă consumarea în mod regulat de afine poate altera profilul metabolic al persoanelor cu sindrom metabolic.
Sindromul metabolic descrie un grup de afecțiuni care includ tensiune arterială crescută, exces de grăsime corporală în jurul taliei, niveluri ridicate ale zahărului din sânge și niveluri anormale de colesterol și trigliceride. Împreună, acești factori măresc riscul bolilor cardiovasculare și al diabetului de tip 2.
În prezent, sindromul metabolic afectează mai mult de o treime din adulți din S.U.A., iar câțiva experți se referă la acesta ca la o epidemie globală.
Afine și antociani
Studiile anterioare au aratat ca persoanele care consuma in mod normal afine au un risc redus de a dezvolta conditii incluzand diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare, spune cercetatorul principal Prof. Aedin Cassidy.
“Acest lucru”, spune ea, “se poate datora faptului că afinele sunt bogate în compuși naturali numiți antociani”.
Antocianinele sunt pigmenți solubili în apă care pot apărea roșu, negru, albastru sau purpuriu. Aceste flavonoide sunt prezente în țesuturi – inclusiv tulpinile, frunzele, florile, rădăcinile și fructele – multor plante mai înalte.
Studiile anterioare au relevat o relație între consumul crescut de antocianină și riscul de mortalitate redus; altele au legat aceste produse chimice de un risc redus de boli cardiovasculare.
Testarea pulberii de afine
Pentru a investiga, echipa a recrutat 115 de participanti, cu varsta cuprinsa intre 50 si 75 de ani, dintre care toti au fost supraponderali sau obezi si au avut sindrom metabolic. Studiul a durat timp de 6 luni, făcându-l cel mai lung de acest gen.
Foarte important, oamenii de stiinta au folosit nivelele de afine care pot fi atinse de plante, mai degraba decat sa astepte participantii sa consume in fiecare zi o cantitate nesemnificativa si nerealista de afine.
Ei au împărțit participanții în trei grupuri:
Un grup a consumat 1 ceasca (150 grame) de afine pulberule uscate liofilizat pe zi.
Un alt grup a consumat jumătate de cești (75 grame) de afine pudră uscată liofilizat pe zi.
Grupul final a acționat ca un grup de control; au primit o pulbere care părea similară cu pulberea de afine dar care conținea în principal dextroză, maltodextrină și fructoză.
La începutul și la sfârșitul studiului, cercetătorii au evaluat biomarkeri pentru rezistența la insulină, statutul de lipide și funcția vasculară. Ei au publicat recent concluziile lor în Jurnalul American de Nutriție Clinică.
Am constatat ca 1 cana de afine pe zi a dus la imbunatatiri sustinute in functiile vasculare si rigiditate arteriala – reducand riscul de boli cardiovasculare cu intre 12 si 15%.
Co-conducător autor de studiu dr. Peter Curtis
Interesant, oamenii de știință au văzut doar beneficiile din grupul care consumă 1 ceașcă de afine pe zi – nu în cele care consumă o jumătate de cești.
Dr. Curtis consideră că acest lucru se datorează faptului că “aporturile zilnice mai mari pot fi necesare pentru beneficiile sănătatii inimii la populațiile obeze comparativ cu populația generală”.
0 Comments