O gamă largă de alimente conține ingrediente pe care le numim emulgatoare. Un nou studiu efectuat pe șoareci arată că acești compuși pot produce atât modificări fiziologice, cât și comportamentale.
Pâinea și alte alimente conțin în mod obișnuit emulgatori.
Aditivii alimentari au generat întotdeauna o atenție deosebită și, pe bună dreptate, deoarece acestea sunt omniprezente dar ar trebui să examinăm impactul lor asupra sănătății noastre.
Producătorii folosesc aceste substanțe chimice pentru a modifica textura alimentelor și pentru a-și extinde termenul de valabilitate.
Acestea includ emulsificatori în multe alimente, de exemplu, unele tipuri de pâine, ciocolată, margarină, carne prelucrată și multe altele.
Studiile anterioare au arătat că emulgatorii pot modifica microbiomul șoarecilor, provocând inflamații scăzute și crescând riscul de obezitate și tulburări metabolice.
Un studiu efectuat la om a concluzionat că bacteriile intestinale “pot fi direct afectate de acești aditivi alimentari folosiți în mod obișnuit, într-un mod care conduce ulterior la inflamația intestinală”.
Recent, un grup de cercetători de la Universitatea de Stat din Georgia din Atlanta a luat această investigație la nivelul următor, încercând să investigheze dacă doi emulgatori obișnuiți – carboximetilceluloză (CMC) și polisorbat-80 (P80) – ar putea influența și bunăstarea mintală. Studiile au arătat că sănătatea intestinală și sănătatea bacteriilor intestinale pot avea o influență substanțială asupra bunăstării noastre mentale. De exemplu, un studiu din 2011 a constatat că tratarea șoarecilor cu Lactobacillus rhamnosus – o specie de bacterii “bune” – a determinat modificări măsurabile ale creierului si anxietate.
0 Comments