România, printre puținele țări cu creștere a producției de vin în UE, în 2021. Aproape cât Ungaria și Austria la un loc


0

România a ajuns al șaselea cel mai mare producător de vin din Uniunea Europeană, anunță Organizația Internațională a Viei și Vinului.

De asemenea, Romania este una dintre puținele țări care au înregistrat o creștere a producției în 2021 față de anul trecut, mai precis cu 37%. Mai mult, este și cea mai bună recoltă din ultimii cinci ani.

România a produs 5,3 milioane de hectolitri de vin, cam cât Ungaria și Austria la un loc.

Viile românești au sfidat tendințele, deoarece 2021 este un an deosebit de prost la nivel european și global.

Producția din Franța a scăzut cu 27 la sută față de anul trecut, iar cea din Spania, cu 15 la sută.

In cautarea celui mai bun vin romanesc

Atunci cand vorbim despre ”cel mai bun vin”, parerile sunt impartite. Unele persoane prefera vinul rose, altele sunt de parere ca vinul rosu este cel mai bun, in timp ce o alta tabara ia partea vinului alb. Iar aici putem adauga si variantele de sec, demisec, demidulce, dulce.

”Cel mai bun vin” face parte, adesea, dintr-o gama de vinuri scumpe. In aceste vinuri se investeste mai mult si au parte de un tratament special fata de celelalte vinuri.

Pentru ca vinurile sa intre in categoria de ”cel mai bun”, este nevoie ca strugurii sa fie crescuti pe cea mai buna parcela cu putinta. Strugurii trebuie ingrijiti si selectionati manual, iar tehnica de preparare a vinului presupune un timp de invechire de la 12 pana la 18 luni. Mai mult, costurile de depozitare sunt mai mari, iar, in acest caz, chiar si sticla conteaza, fiind alese sticle fumurii, cu o grosime mai mare, pentru un aspect cu adevarat aparte.

”Cel mai bun vin” este vinul preferat de fiecare dintre noi, iar noi nu putem sa raspundem cu siguranta la intrebarea ”care este cel mai bun vin?”. Singurul lucru pe care putem sa il facem este sa iti oferim o selectie de vinuri care pot fi incadrate printre cele mai bune vinuri romanesti! Alegerea e in mainile tale.

Stii ca un vin este printre cele mai bune vinuri atunci cand provine dintr-o editie limitata. Iar Prince Stirbey este un astfel de vin. Dintr-o editie limitata de doar 1800 de sticle, acest vin a fost dedicat Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta.

Crama de vinificatie a domeniului Stirbey din Dragasani, in dimensiunea sa actuala, a fost conceputa de Printul Barbu Alexandru Stirbey la inceputul secolului XX, pentru prelucrarea strugurilor dintr-o suprafata de aprox. 20 hectare de vie, sau 70-80.000 litri de vin pe an.Si astazi aceasta este productia anuala din crama Stirbey. Bineinteles a fost redotata dupa criteriile moderne de vinificatie: cisterne din inox, folosite in primele faze ale vinificatiei, de fermentare si limpezire, butoaie de stejar de diferite dimensiuni, pentru maturarea vinurilor rosii, o presa pneumatica, care prin presiuni reduse evita distrugerea moleculelor de arome naturale din struguri, si o linie de imbuteliere moderna care garanteaza ambalarea vinului in sticle in conditii sterile. Langa aceasta dotare tehnica, stricta pastrare a curateniei maxime asigura evitarea defectarii vinului in aceasta faza sensibila. Astfel putem evita interventii tehnice de corectare a defectiunilor si facilitam crearea vinurilor naturale si sanatoase, de lunga durata.

Vinurile Prince Știrbey se evidențiază prin profunzimea aromelor și varietatea acestora. Acestea au o aciditate vioaie și o mineralitate fină.

Sigla de calitate Stirbey Familia princiara Stirbey a contribuit prin multe generatii la istoria natiunii romane, numele de Stirbey dobandind astfel o reputatie excelenta. Toate produsele, prin calitatea lor deosebita, sunt demne de reputatia excelenta a numelui Stirbey.


Like it? Share with your friends!

0
News & Events

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *