Mirosul in procesul degustarii vinului.Vinul Aramic de Silagiu


0

Cu totii avem macar o vaga idee despre cum se face vinul, insa, cu toate ca il consumam in mod frecvent, putini dintre noi stim cum se degusta acesta si, mai ales, cum functioneaza mirosul in procesul degustarii vinului.

Oricat de tentant ar fi sa ducem direct paharul spre gura, o degustare corecta incepe cu mirosirea vinului. Acest lucru nu face altceva decat sa-ti pregateasca papilele gustative pentru lichidul ce urmeaza sa le inunde. S-ar crede ca in procesul de degustare al vinului, gura este cea care ne poate oferii cele mai multe detalii despre acesta, insa, specialistii declara despre nas, ca acesta este cel care ofera cele mai multe si mai acurate amanunte. Cum se explica acest fenomen? Ei bine, ganditi-va la momentele in care sunteti raciti si vi se pare ca niciun aliment nu are gust; aproape de fiecare data aveati nasul infundat si abia puteati sa respirati, asa-i? Ei bine, majoritatea lucrurilor pe care le gustam trimit stimuli asupra creierlui nostru si cu ajutorul mirosului.

Exista doua moduri prin care putem simti un miros: primul este direct prin nari, cand inspiram pur si simplu, in timp ce al doilea are loc prin pasajul retronatal, cunoscut si ca zona din acoperisul gurii, care duce direct la cavitatile nazale. De aceea, este mai mult decat indicat ca inainte sa gustati un vin, sa il mirositi. Veti stii imediat daca acesta merita consumat.

Dupa ce este turnat in pahar, chiar inainte de a-l mirosi, rasuciti vinul, permitandu-i acestuia pe cat posibil sa se “destinda”. Aroma vinului este cunoscuta sub numele de buchet si este compusa din mirosul strugurilor, combinat cu aromele create in procesul de vinificatie si cu cele din timpul fermentatiei si imbatranirii. Rasucirea vinului in pahar nu face altceva decat sa elibereze aroma acestuia, lasand nasul nostru sa atraga mirosurile si, cu ajutorul simtului olfactiv, care este, in esenta, panoul de control al mirosului, sa putem afla primele caracteristici ale vinului. Simtul nostru olfactiv interpreteaza ceea ce mirosim, comparand imediat un miros cu altele familiare. Explicatia acestui lucru este data de pragul de recunoastere. Un exemplu bun in acest sens il reprezinta modul in care, intr-o clipa, un miros aleatoriu ne poate readuce cu gandul la o amintire din copilarie.

Dupa ce rotiti vinul in pahar, inspirati adanc, inchideti ochii si incercati sa lasati aroma vinului sa va poarte. In functie de locul de care va aminteste, de mireasma pe care o emana, puteti puncta notele cele mai inalte ale vinului pe care urmeaza sa il gustati. Retineti ca vinul este alcatuit din mai mult de 300 de compusi chimici organici diferiti, iar pasionatii descriu aromele vinurilor ca fiind unele fructate, marine, lemnoase si multe altele.

Vinurile, la fel ca oamenii, au personalitati unice care sunt alcatuite din mai multe calitati diferite. De aceea, daca alegem sa mai invartim vinul inca o data in pahar, s-ar putea sa ne surprindem pe noi insine ca am reusit sa distingem nu unul, ci mult mai multe arome. Degustarea vinului nu incepe niciodata cu gustarea propriu-zisa a acestuia, ci mai degraba cu inhalarea aromelor care sa ne gadile simturile, mirosul in procesul degustarii vinului fiind deosebit de important.

2021 va fi un an bun pentru vin! Alintați de soare, strugurii s-au copt și sunt deja dulci și aromați. Deși sunt mai puțini, calitatea lor este una superioară – ne asigură specialișții din crame, care fac măsurători și estimări.

Dealurile din Silagiu, județul Timiș, au fost scăldate de soare întreagă vara. Strugurii au prins o culoare frumoasă, iar în două săptămâni se da startul culesului. Până atunci dacă va fi cald – așa cum se prognozează – vor capătă dulceață și aromă din plin.

Dealurile Silagiului fac parte din Podgoria Buziaș – Silagiu, situată pe piemontul dintre Timiș și Bârzava. Localitățile care se includ în această podgorie sunt: Buziaș – oraș, Silagiu – sat și Bacova. Dealul Silagiu, situat în apropiere de Buziaș, are o altitudine maximă de 324 m.

Podgoria este specializată în producerea vinurilor de masă superioare, roșii și albe. Într-o mai mică măsura, La Silagiu se produc și vinuri aromate și struguri de masă.

Vinul Aramic de Silagiu este deseori asociat cu o fiinţă, el are caracter, este versatil si necesită afecţiune.

Crama Aramic este, fără doar și poate, esența regiunii Silagiului. În această localitate, cultura  viței de vie este atât de adânc înrădăcinată în tradiție încât în conștiința localnicilor vița de vie este un element vital vieții. De aceea și simbolul localității este un ciorchine de strugure. Una dintre cele 5 zone viticole ale Banatului, Silagiu este o localitate ce a trecut prin multe încercări de-a lungul vremurilor, dar un lucru a rămas constant – dragostea pentru vița de vie și licorile minune ale acesteia. Magia se află în solurile fertile și în clima continental-mediteraneană, acestea făcând zona ideală pentru producerea vinurilor de masă excepționale. Soiurile de struguri de aici – Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot și Fetească Neagră – se bucură de caracteristicile speciale ale zonei pentru a oferi o aromă aparte fructelor, lucru care se reflectă în rezultatul final. În Silagiu se produc însă și vinuri aromatice, chiar dacă în proporție mai redusă. Astfel, echilibrând fără efort legenda, tradiția și experiența cu tehnicile și aparatura moderne, Crama Aramic reușește să ofere vinuri de calitate pasionaților de licori inedite.


Like it? Share with your friends!

0
News & Events

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *