Ce vin merge langa branza.Busuioaca de Bohotin


0

Parcă niciun cuplu culinar nu e mai potrivit ca vinul și brânza. Dar ca în viață, într-o pereche, trebuie să existe chimie, asemănări și gusturi comune.

Când platoul cu brânzeturi ajunge pe masă, imediat te intrebi ce vin i s-ar potrivi. Daca vine la finalul mesei, e simplu: îl asociezi cu vinurile pe care le-ai avut alături de celelalte feluri de mancare. Dar, în gastronomia contemporană, brânzeturile nu mai sunt mâncate doar cu pâine la sfârșitul unei mese, așa cum dictează tradiția franceză, ci pot fi savurate ca aperitiv, desert sau în diferite preparate.

Una dintre regulile de asociere este că ceea ce crește împreună, merge împreună. Așadar, atunci când căutați un vin care să se asocieze cu o anumită brânză, încercați să le alegeți din aceeași zonă.

Asocierile se pot baza pe notele florale sau minerale ale brânzeturilor și vinului, dar își pot găsi echilibrul în structura și aroma acestora, care se alătură pentru o experiență completă.

Și un pont: asocierea brânzeturilor cu vinurile spumante permite plăceri gastronomice noi, îndrăznețe, dar foarte apreciate.

Pentru brânzeturi proaspete (ex. Stracchino, Chevre, Selles sur Cher proaspătă, Caș, Buratta/Mozarella – pastă opărită) avem:

  • vinuri tinere albe: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Regală
  • vinuri roșii: Pinot Noir, Cabernet Franc, Zweigelt, Novac

 

Pentru brânzeturi moi maturate, crustă înflorită sau spalată (ex. Brie, Camembert, Epoisses, Livarot, Pont-l’Évêque, Munster, Langres, Scimudin) se pot asocia:

  • vinuri spumante albe metodele charmat sau clasică
  • vinuri albe corpolente, Chardonnay, Riesling, Grüner Veltliner
  • vinuri roșii lejere, Pinot Noir, Cabernet Franc, Zweigelt, Novac

Brânza Langres din Champagne Ardene, în perioada maturării, are crusta spălată cu champagne. Cea mai potrivită asociere este cu Champagne, evident.

 

Alaturi de brânzeturile cu mucegai albastru (ex. Roquefort, Gorgonzola, Stilton, Bleu d’Auvergne, Roque River) putem alege:

  • vinuri de desert Muscat Ottonel, Tămâioasa Românească, Busuioacă de Bohotin
  • vinuri fortifiate Port, Tokay

Adăugați peste brânzeturile cu mucegai albastru puțină dulceață de gutui sau miere pentru un gust complex. Nu veți fi dezamăgiți.

 

Brânzeturi semi tari (ex.Cheddar, Monterey Jack, Gouda, Gruyère, Havarti, Morbier, Edam, Mimolette) se pot servi alaturi de:

  • vinuri albe corpolente, de ce nu puțin aromate: Chardonnay, Pinot Gris, Gewurztraminer
  • vinuri roșii corpolente: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Sangiovese
  • vinuri de desert botritizate: Botrytis Riesling
  • vinuri fortifiate: Port, Toka

Busuioaca de Bohotin

Un soi de struguri cu istorie, Busuioaca de Bohotin incanta cu unicitatea vinului pe care il obtinem din el si ascunde intre boabele roscate nenumarate secrete.

Originar  din zona Moldovei, Busuioaca de Bohotin isi are radacinile in zona Iasului, mai exact in localitatea Bohotin, de unde si denumirea. Desi se cultiva si in alte zone ale tarii, conditiile climatice din zona Moldovei de nord-est ii sunt prielnice, la fel ca solul specific al dealurilor insorite.

Busuioaca de Bohotin prezinta la maturitate un fruct cu boabe mijlocii ca marime, sferice, si adunate pe ciorchine. Miezul fructului este crocant, incolor, si cu o aroma subtila. Notele principale care pot fi resimtite din pielita boabelor de Busuioaca de Bohotin, sunt cele de trandafir, busuioc, dar si de zmeura. Fructele sunt gata de cules in luna septembrie, vinul obtinut prezentand o culoare roz-rosiatica, unica.

Acest vin este obtinut prin procedeul denumit macerare peliculara, proces care face referire la timpul in care mustuiala sta in contact cu pielita colorata a strugurelui, cu scopul obtinerii unei culori cat mai placute a licorii.

Strugurii nobili de Busuioacă din viile Budureasca beneficiază pe toată durata anului de tot ceea ce regiunea Dealu Mare are de oferit mai bun în materie de climă și sol. Acest soi este faimos în România datorită aromelor fructate și proaspete, care dau naștere unui vin elegant și ușor de băut. De obicei, din Busuioacă se obțin vinuri dulci și demidulci, datorită conținutului mare de zahăr prezent în mod natural în acest soi de struguri, dar la Crama Budureasca, puteți găsi vinuri în gamele superioare și în variantă sec.

Vinul creat din Busuioacă se poate savura ca atare sau se poate combina cu diverse preparate culinare, mai ales cu brânzeturi și fructe de mare.

 

 

 


Like it? Share with your friends!

0
News & Events

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *